Details

Title: Организация торгово-санитарного надзора в Петербурге — Петрограде — Ленинграде в первой трети XX века // Научно-технические ведомости Санкт-Петербургского государственного политехнического университета. Сер.: Гуманитарные и общественные науки: научное издание. – 2016. –
Creators: Прохорова Елизавета Викторовна
Imprint: Санкт-Петербург: Изд-во Политехн. ун-та, 2016
Collection: Общая коллекция
Subjects: Здравоохранение. Медицинские науки; Санитарно-эпидемиологическое дело; торгово-санитарный надзор; торгово-санитарный контроль; санитарные органы; санитарно-эпидемиологический контроль; санитарные врачи; пищевой контроль; санитарно-продовольственные специалисты; trade-sanitary supervision; trade-sanitary control; health authorities; sanitary-epidemiological control; health doctors; food control; sanitary-ware experts
UDC: 614.3/4
LBC: 51.1(2)1
Document type: Article, report
File type: PDF
Language: Russian
DOI: 10.5862/JHSS.255.4
Rights: Свободный доступ из сети Интернет (чтение, печать, копирование)
Record key: RU\SPSTU\edoc\39104

Allowed Actions: Read Download (255 Kb)

Group: Anonymous

Network: Internet

Annotation

Рассмотрены вопросы становления и развития института торгово-санитарных врачей в первой трети XX в. в Петербурге – Петрограде – Ленинграде. Сделан вывод о том, что, хотя в России сменился правящий режим, на протяжении всего рассматриваемого периода прослеживались внутреннее единство и преемственность системы торгово-санитарного контроля. Но в связи с тем, что организационно-правовые принципы пищевого надзора в нашей стране изначально были заложены неправильно, деятельность санитарно-продовольственных специалистов отличалась формализмом.

The article investigates to the problems of formation and development of the institute of the food inspectors in the first third of XX century. St. Petersburg – Petrograd – Leningrad. After analyzing the available materials and previously unpublished sources, the author comes to conclusion that, despite of the change of regime in Russia, the internal unity and continuity of the food control system was traced throughout the investigated period. However, due to the fact that, the organizational and legal principles of food surveillance were incorrectly laid, activities of sanitary and food experts was reduced as formal.

Document access rights

Network User group Action
ILC SPbPU Local Network All Read Print Download
-> Internet All Read Print Download

Usage statistics

stat Access count: 463
Last 30 days: 9
Detailed usage statistics