Table | Card | RUSMARC | |
Allowed Actions: –
Action 'Read' will be available if you login or access site from another network
Group: Anonymous Network: Internet |
Annotation
Данная работа посвящена разработке рецептуры и экспертизе качества пресервов с ультразвуковой обработкой. Задачи, которые решались в ходе исследования: 1. Изучить товароведную характеристику пресервов, требования к их качеству; 2. Сделать анализ ассортимента и выявить покупательские предпочтения при выборе пресервов; 3. Создать рецептуру пресервов с внесением лактатсодержащих добавок и использованием сонохимических технологий; 4. Оценить качество разработанных пресервов по органолептическим, физико-химическим и микробиологическим показателям. Исследования проводились на базе лаборатории экспертизы потребительских товаров Высшей школы сервиса и торговли. В работе использованы стандартные и общепризнанные в товароведении методы исследования: социологический, органолептический, физико-химический и экспертный. Согласно маркетинговым исследованиям, выявили, что: на потребительском рынке больше распространены рыбные консервы, менее — пресервы. Основные производители пресервов из сельди являются ЗАО «Балтийский берег», ООО «Меридиан» и ООО «БалтКо». В результате внесения комплексных добавок ДФ, ДФП и Оптима 1 в количестве 30 % от массы в рыбные пресервы, с обработкой ультразвука, установили, что лактатсодержащие добавки «ДФ», «ДФП» и «Оптима-1» и применение сонохимических технологий улучшают процессы созревания во время посола, а также способствуют увеличению сроков хранения при температуре 0±4° С до 45, 45 и 60 суток, соответственно, по сравнению с контрольными пресервами, которые имели превышение по микробиологическим показателям уже на 21 сутки.
This work is devoted to the development of the formulation and quality assessment of canned fish products using sonochemical technologies. Tasks that were solved in the course of the study: 1.A review of the Russian scientific literature on the topic of the study is carried out. 2. The market and consumer preferences of canned products are analyzed. 3. A recipe for canned fish products using sonochemical technologies has been developed 4. The quality of the preserved products obtained was evaluated according quality indicators. The research was conducted on the basis of the laboratory of Consumer Goods Expertise of the Higher School of Service and Trade. The paper uses standard and generally recognized research methods in commodity science: empirical, analytical, quality assessment, and technological. According to marketing research, we found that: canned fish is more common in the consumer market, and canned fish is less common. The main producers of herring preserves are CJSC "Baltiyskiy Bereg", LLC" Meridian "and LLC"BaltKo". As a result of the introduction of complex additives DF, DFP and Optima 1 in an amount of 30 % by weight in fish preserves, with ultrasound treatment, it was found that lactate-containing additives "DF", " DFP " and "Optima-1" and the use of sonochemical technologies improve the maturation processes during salting, and also contribute to an increase in shelf life at a temperature of 0±4° C to 45, 45 and 60 days, respectively, compared with control preserves, which had an excess in microbiological indicators for 21 days.
Document access rights
Network | User group | Action | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
ILC SPbPU Local Network | All | |||||
Internet | Authorized users SPbPU | |||||
Internet | Anonymous |
Usage statistics
Access count: 3
Last 30 days: 0 Detailed usage statistics |