Table | Card | RUSMARC | |
Allowed Actions: –
Action 'Read' will be available if you login or access site from another network
Group: Anonymous Network: Internet |
Annotation
Тема выпускной квалификационной работы: «Формирование потребительских свойств и оценка качества семян злаковых культур для проращивания и продукции из них». Объектами исследования являются зерно злаковых культур для проращивания и продукция из него. Предмет исследования – антиоксидантные свойства микрозелени злаковых культур. Целью работы явилось формирование потребительских свойств и оценка качества семян злаковых культур для проращивания и продукции из них. Были решены следующие задачи: проведен анализ рынка и потребительских предпочтений, исследована маркировка зерна для проращивания; изучен процесс формирования качества микрозелени злаковых культур при проращивании на гидрогеле и на льняных ковриках с СВЧ обработкой; разработаны рекомендации по проращиванию микрозелени злаковых культур с антиоксидантными свойствами. При сборе информации использовали реферативные и полнотекстовые базы данных рецензируемой научной литературы elibrary, Scopus, WoS, ScienceDirect, официальные Интернет-ресурсы. Исследования проводились на базе лаборатории товароведения и экспертизы потребительских товаров ВШСиТ стандартными и общепризнанными методами физико-химического и инструментального анализа, и социологические методы. Обработка экспериментальных данных проводилась с помощью программного обеспечения (пакета анализа данных) Microsoft Excel. Установлено, что в торговле реализуются преимущественно зерно для проращивания и потребители предпочитают самостоятельно его проращивать. Предложено 2 способа проращивания зерна – на гидрогеле и льняных ковриках с предварительной СВЧ обработкой, позволяющей получить микрозелень с максимальными антиоксидантными свойствами, что может быть использовано производителями в маркировке зерна для проращивания.
The theme of the final qualification work: "Formation of consumer properties and assessment of the quality of seeds of cereal crops for germination and products from them." The objects of research are grain of cereal crops for sprouting and products from it. The subject of the study is the antioxidant properties of cereal microgreens. The aim of the work was the formation of consumer properties and the assessment of the quality of cereal grains for sprouting and products from it. The following tasks were solved: an analysis of the market and consumer preferences was carried out, the labeling of grain for sprouting was studied; the process of formation of the quality of microgreens of cereal crops during germination on hydrogel and linen mats with microwave processing was studied; recommendations for the germination of cereal microgreens with antioxidant properties have been developed. When collecting information, abstract and full-text databases of peer-reviewed scientific literature elibrary, Scopus, WoS, ScienceDirect, and official Internet resources were used. The studies were carried out based on the laboratory of commodity science and examination of consumer goods of the Higher School of Economics and Technology using standard and generally recognized methods of physicochemical and instrumental analysis, and sociological methods. The processing of experimental data was carried out using the software (data analysis package) Microsoft Excel. It has been established that grain for germination is mainly sold in trade and consumers prefer to sprout it themselves. 2 methods of grain germination are proposed – on hydrogel and linen mats with preliminary microwave treatment, which allows obtaining microgreens with maximum antioxidant properties, which can be used by manufacturers in marking grain for germination.
Document access rights
Network | User group | Action | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
ILC SPbPU Local Network | All |
![]() |
||||
Internet | Authorized users SPbPU |
![]() |
||||
![]() |
Internet | Anonymous |
Usage statistics
|
Access count: 0
Last 30 days: 0 Detailed usage statistics |