Details

Title Structure-forming processes of cement composites, modified by sucrose additions //
Creators Shepelenko Tatiana S. ; Sarkisov Yuri S. ; Gorlenko Nikolas P. ; Tsvetkov Nikolas A. ; Zubkova Olga A.
Collection Общая коллекция
Subjects Строительство ; Строительные материалы и изделия ; цемент ; цементные композиции ; структурообразование ; сахароза ; модификация цемента ; сахарная коррозия цемента ; твердение цемента ; прочность цемента ; схватывание цемента ; армирующие компоненты
UDC 691
LBC 38.3
Document type Article, report
File type PDF
Language English
DOI 10.5862/MCE.66.1
Rights Свободный доступ из сети Интернет (чтение, печать, копирование)
Record key RU\SPSTU\edoc\38323
Record create date 4/3/2017

Allowed Actions

Read Download (1.5 Mb)

Group Anonymous
Network Internet

The effect of sucrose on the kinetics of cement hardening has been studied. The study was carried out in two comparative ways, one of which had the organic modifier introduced into cement as gauging liquid, the other – as suspensions. The products of sucrose corrosion, synthesized in suspensions, were used as addition agents in the "cement –water" system. Suspension-based approach is interesting because of cement modification by introducing the corrosion products of the same cement, which provides setting acceleration and higher composite density.The structurization role of addition agents, containing products of sucrose corrosion of cement, is provided by synergetic influence of several factors: intensive growth of ettringite crystal nuclei – the main reinforcement component of a cement system, reduction of Са(ОН)2 in solid phase of a rock, CSH-gel densifying and plasticizing. The use of sucrose as gauging liquid results in adverse effect for isolation of cement particles by adsorption layers, impeding the hydration, growth and possible coalescence of crystal - the destructurization of the setting system: the rocks, available from cement gauging with 2 % sucrose solution were not set during the whole trial period.

Изучено влияние сахарозы на кинетику твердения цемента. Исследование проведено в двух сравнительных вариантах, в одном из которых органический модификатор вводился в цемент в качестве жидкости затворения, в другом – в виде суспензий. Продукты сахарной коррозии, синтезированные в суспензиях, применялись как добавки в систему "цемент–вода". Научный подход, основанный на использовании суспензий интересен тем, что цемент модифицируется введением продуктов коррозии этого же цемента и обеспечивает значительное ускорение схватывания и увеличение прочности композитов. Структурообразующая роль добавок, содержащих продукты сахарной коррозии цемента, обеспечивается благодаря синергетическому влиянию нескольких факторов: интенсивному росту зародышей кристаллов эттрингита – главного армирующего компонента цементной системы, уменьшению количества Са(ОН)2 в твердой фазе камня, уплотнению CSH-геля и пластифицирующему действию. Применение сахарозы в качестве жидкости затворения приводит к отрицательному эффекту изолирования частиц цемента адсорбционными оболочками, затрудняющими гидратацию, рост и возможность срастания кристаллов – наблюдается деструктуризация вяжущей системы: камни, полученные затворением цемента 2%-м раствором сахарозы, не обнаружили схватывания в течение всего испытательного срока.

Network User group Action
ILC SPbPU Local Network All
Read Print Download
Internet All

Access count: 613 
Last 30 days: 7

Detailed usage statistics