Table | Card | RUSMARC | |
Allowed Actions: –
Action 'Read' will be available if you login or access site from another network
Group: Anonymous Network: Internet |
Annotation
Данная работа посвящена разработке методики градуировки анализаторов жидкостей для обучающихся в высших заведениях по дисциплинам, связанными с метрологией. Задачи, которые решались в ходе исследования:1. Изучить документацию на анализаторы жидкостей: рефрактометра ИРФ-454 Б2М и рН-метра ЭКСПЕРТ-001-2;2.Изучить документ: Р 50.2.028-2003 ГСИ. Алгоритмы построения градуировочных характеристик средств измерений;3.На основании изученных документов построить градуировочные характеристики; 4.Рассчитать погрешности, и на их основании определить содержание следующих показателей в напитках: рН и концентрацию сахара. На основе Р 50.2.028-2003 разработаны методические указания и алгоритмы градуировки рефрактометра и рН-метра. Были измерены и получены значения рН и концентрации сахара для напитков. Было проведено сравнение с реальными значениями рН и концентрацией сахара напитков, получились сопоставимые результаты, что говорит о верно проведенной градуировке прибора. Оценены алгоритмы градуировки рефрактометра ИРФ-454 Б2М и рН-метра ЭКСПЕРТ-001. Исходя из оценки данных градуировочных методик была выбрана наиболее оптимальная для проведения градуировки в учебных целях. Этим алгоритмом градуировки оказался алгоритм градуировки рефрактометраИРФ-454 Б2М. На основе созданной методики градуировки рефрактометра ИРФ-454 Б2М было разработано методическое указание для проведения лабораторной работы по градуировке рефрактометра.
This work is devoted to the development of a calibration technique for liquid analyzers for students in higher education in disciplines related to metrology. Tasks that were solved during the study:1. To study the documentation for liquid analyzers: refractometer IRF-454 B2M and pH-meter EXPERT-001-2;2. Study the document: R 50.2.028-2003. Algorithms for constructing calibration characteristics of measuring instruments;3. Based on the studied documents, build the calibration characteristics;4. Calculate the errors, and on their basis determine the content of the following indicators in drinks: pH and sugar concentration.On the basis of Р 50.2.028-2003, guidelines and algorithms for calibrating a refractometer and a pH meter have been developed. The pH and sugar concentration values for drinks were measured and obtained. A comparison was made with the real pH values and sugar concentration of the drinks, and comparable results were obtained, which indicates that the device was correctly calibrated.The algorithms for the calibration of the IRF-454 B2M refractometer and the EXPERT-001 pH meter have been evaluated. Based on the assessment of these calibration techniques, the most optimal one for carrying out calibration for educational purposes was selected. This calibration algorithm turned out to be the calibration algorithm for the IRF-454 B2M refractometer.On the basis of the developed calibration procedure for the IRF-454 B2M refractometer, a methodological instruction was developed for carrying out laboratory work on the calibration of the refractometer.
Document access rights
Network | User group | Action | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
ILC SPbPU Local Network | All |
![]() |
||||
External organizations N2 | All |
![]() |
||||
External organizations N1 | All | |||||
Internet | Authorized users SPbPU |
![]() |
||||
Internet | Authorized users (not from SPbPU, N2) |
![]() |
||||
Internet | Authorized users (not from SPbPU, N1) | |||||
![]() |
Internet | Anonymous |
Usage statistics
|
Access count: 4
Last 30 days: 0 Detailed usage statistics |