Table | Card | RUSMARC | |
Allowed Actions: –
Action 'Read' will be available if you login or access site from another network
Group: Anonymous Network: Internet |
Annotation
Данная работа посвящена анализу влияния суспензии микроводоросли Vischeria punctata на рост и развитие гороха посевного (Pisum sativum L.). Задачи, которые решались в ходе исследования: - провести культивирование V. punctata (штамм IPPAS H-242) в лабораторных условиях и получить суспензию микроводорослей; - определить влияние суспензии микроводоросли V. punctata на прорастание семян гороха посевного сорта Мадрас; - оценить влияние суспензии V. punctata, внесенной в почвогрунт, на морфо-анатомические характеристики гороха посевного, культивируемого в лабораторных условиях; - определить содержание фотосинтетических пигментов в листьях гороха посевного, выросших при поливе суспензией V. punctata. Работа выполнена на базе лабораторий ВШБиПП СПбПУ. Суспензию микроводоросли получали при культивировании в лабораторных условиях до фазы замедленного роста, концентрация клеток достигала 30 млн. кл. на мл суспензии. Замачивание семян в суспензии микроводорослей в концентрации от 1,1 до 6,2 млн. кл. на мл (в течение суток) положительно влияет на всхожесть семян гороха, которая возрастает максимум на 16 % по сравнению контролем. Оптимальное время замачивание − 4 часа (при концентрации 0,74 и 2,93 млн. клеток на мл). Всхожесть семян при этом возрастает максимум на 29,6 %. При проращивании семян на почвогрунте было определено положительное влияние полива суспензией V. punctata на всхожесть семян, которая составляет 92,0±6,4 %, в контроле − 80±5,6 %. Применение микроводорослей в качестве биоудобрения способствует увеличению длины побега и количества междоузлий в побеге. Полученная суммарная биомассы в варианте с применением V. punctata превышала контроль на 41 %. Применение суспензии V. punctata в качестве биоудобрения не оказала существенного влияния на морфо-анатомические характеристики, а также на содержание в листьях фотосинтезирующих пигментов. При написании литературного обзора использовались следующие базы данных: eLIBRARY.RU, Web of Science, Scopus, «Коллекция микроводорослей и цианобактерий IPPAS ИФР РАН», «Listing the World’s AlgaeAlgaeBase». Статистическую обработку экспериментальных данных осуществляли с использованием пакета программ: Microsoft Excel, Microsoft Word. Для морфометрического и морфо-анатомического исследования использовались программы МС-foto и Levenhuk.
This work is devoted to the analysis of the effect of the suspension of the microalgae Vischeria punctata on the growth and development of agricultural crops – peas Pisum sativum L. Tasks that were solved in the course of the study: - selection and description of objects, materials, and methods for conducting research; - cultivation of microalgae V. punctata (strain IPPAS H-242) in the laboratory and obtaining a suspension of microalgae; - determination of the effect of V. punctata microalgae suspension on the germination of Madras seed peas; - assessment of the effect of the introduction of a suspension of V. punctata into the soil on the morpho-anatomical characteristics of plants of seed peas cultivated on the soil under laboratory conditions; - analysis of the effect of the suspension of V. punctata introduced into the soil on the quantitative content of fractions of photosynthetic pigments in the formed tissues of the seed pea plant. The work was carried out on the basis of the laboratories of Peter the Great St.Petersburg Polytechnic University. The suspension of microalgae was obtained by cultivation in the laboratory before the phase of delayed growth, the concentration of cells reached 30 million cells per ml of suspension. Soaking seeds in a suspension of microalgae in concentrations from 1.1 to 6.2 million cells per ml (during the day) has a positive effect on the germination of pea seeds, which increases by a maximum of 16 % compared to the control. The optimal soaking time is 4 hours (at concentrations of 0.74 and 2.93 million cells per ml). At the same time, seed germination increases by a maximum of 29.6 %. When germinating seeds on the soil, the positive effect of watering with V. punctata suspension on seed germination was determined, which is 92.0 ± 6.4%, in the control − 80 ± 5.6 %. The use of microalgae as a biofertilizer helps to increase the length of the shoot and the number of internodes in the shoot. The total biomass obtained in the variant using V. punctata exceeded the control by 41%. The use of V. punctata suspension as a biofertilizer did not significantly affect the morpho-anatomical characteristics, as well as the content of photosynthetic pigments in the leaves. When writing the literary review, the following databases were used: eLibrary.RU, Web of Science, Scopus, "Collection of microalgae and cyanobacteria IPPAS IGF RAS", "Listing the Worlds AlgaeAlgaeBase". Statistical processing of experimental data was carried out using a software package: Microsoft Excel, Microsoft Word. The MS-foto and Levenhuk programs were used for morphometric and morpho-anatomical studie.
Document access rights
Network | User group | Action | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
ILC SPbPU Local Network | All |
![]() |
||||
Internet | Authorized users SPbPU |
![]() |
||||
![]() |
Internet | Anonymous |
Usage statistics
|
Access count: 1
Last 30 days: 1 Detailed usage statistics |