Details

Title Исследование ростостимулирующей активности метаболически активных почвенных микроорганизмов: выпускная квалификационная работа бакалавра: направление 19.03.01 «Биотехнология» ; образовательная программа 19.03.01_03 «Биотехнология (общий профиль)»
Creators Балтабаев Тамерлан
Scientific adviser Белокурова Елена Сергеевна
Organization Санкт-Петербургский политехнический университет Петра Великого. Институт биомедицинских систем и биотехнологий
Imprint Санкт-Петербург, 2024
Collection Выпускные квалификационные работы; Общая коллекция
Subjects метаболически активные микроорганизмы; овёс; ячмень; пшеница; ростостимуляция; урожайность; metabolically active microorganisms; oats; barley; wheat; growth stimulation; yield
Document type Bachelor graduation qualification work
File type PDF
Language Russian
Level of education Bachelor
Speciality code (FGOS) 19.03.01
Speciality group (FGOS) 190000 - Промышленная экология и биотехнологии
DOI 10.18720/SPBPU/3/2024/vr/vr24-3584
Rights Доступ по паролю из сети Интернет (чтение)
Additionally New arrival
Record key ru\spstu\vkr\30494
Record create date 7/11/2024

Allowed Actions

Action 'Read' will be available if you login or access site from another network

Group Anonymous
Network Internet

Данная работа посвящена исследованию взаимодействия и влияния метаболически активных микроорганизмов на прорастание семян ячменя, овса и пшеницы. Задачи, решаемые в ходе исследования: - определить влияние бактерий вида Bacillus subtilis и Bacillus megaterium на прорастание семян ячменя, пшеницы и овса; - исследовать фунгицидную активность бактерий вида Bacillus megaterium и Bacillus subtilis; - выявить наиболее эффективные параметры использования бактерий вида Bacillus subtilis и Bacillus megaterium при проращивании семян ячменя, овса и пшеницы; - вычислить эффективность применения бактерий вида Bacillus subtilis и Bacillus megaterium. Объект исследования – бактерии вида Bacillus subtilis и Bacillus mega-terium, семена пшеницы, ячменя и овса. В работе были использованы следующие методы: проращивание семян овса, ячменя и пшеницы, измерение зеленой массы растений По результатам исследования были выявлены наиболее полезные и негативные свойства бактерий вида Bacillus subtilis и Bacillus megaterium при взаимодействии с семенами ячменя, овса и пшеницы, при которых эффективность проращивания семян была максимальной. При написании литературного обзора использовались следующие наукометрические базы данных: PubMed, Scopus, eLIBRARY, РНБ. Статистическую обработку экспериментальных данных осуществляли с использованием пакета программ Microsoft Office. Работа была выполнена на базе лаборатории химического анализа ВШБиПП ИБСиБ.

This work is devoted to the study of the interaction and influence of metabolically active microorganisms and seeds of barley, oats and wheat. Problems solved during the study: - determine the effect of bacteria of the species Bacillus subtilis and Bacillus megaterium on the seeds of barley, wheat and oats; - study the effect of bacteria of the species Bacillus megaterium and Bacillus subtilis on fungicidal activity; - to identify the most effective parameters for using bacteria of the species Bacillus subtilis and Bacillus megaterium when germinating seeds of barley, oats and wheat; - calculate the effectiveness of using bacteria of the species Bacillus subtilis and Bacillus megaterium. The object of the study is bacteria of the species Bacillus subtilis and Bacillus megaterium, seeds of wheat, barley and oats. The following methods were used in the work: germination of oat, barley and wheat seeds, measurement of green mass of plants Based on the results of the study, the most beneficial and negative properties of bacteria of the species Bacillus subtilis and Bacillus megaterium were identified when interacting with the seeds of barley, oats and wheat, in which the efficiency of seed germination was maximum. When writing the literature review, the following scientometric databases were used: PubMed, Scopus, eLIBRARY, Russian National Library. Statistical processing of experimental data was carried out using the Microsoft Office software package. The work was carried out on the basis of the laboratory of chemical analysis of the Graduate School of Biotechnology and Food Science of IBSaB.

Network User group Action
ILC SPbPU Local Network All
Read
Internet Authorized users SPbPU
Read
Internet Anonymous

Access count: 0 
Last 30 days: 0

Detailed usage statistics