Details
Title | Исследование ростостимулирующей активности метаболически активных почвенных микроорганизмов: выпускная квалификационная работа бакалавра: направление 19.03.01 «Биотехнология» ; образовательная программа 19.03.01_03 «Биотехнология (общий профиль)» |
---|---|
Creators | Балтабаев Тамерлан |
Scientific adviser | Белокурова Елена Сергеевна |
Organization | Санкт-Петербургский политехнический университет Петра Великого. Институт биомедицинских систем и биотехнологий |
Imprint | Санкт-Петербург, 2024 |
Collection | Выпускные квалификационные работы; Общая коллекция |
Subjects | метаболически активные микроорганизмы; овёс; ячмень; пшеница; ростостимуляция; урожайность; metabolically active microorganisms; oats; barley; wheat; growth stimulation; yield |
Document type | Bachelor graduation qualification work |
File type | |
Language | Russian |
Level of education | Bachelor |
Speciality code (FGOS) | 19.03.01 |
Speciality group (FGOS) | 190000 - Промышленная экология и биотехнологии |
DOI | 10.18720/SPBPU/3/2024/vr/vr24-3584 |
Rights | Доступ по паролю из сети Интернет (чтение) |
Additionally | New arrival |
Record key | ru\spstu\vkr\30494 |
Record create date | 7/11/2024 |
Allowed Actions
–
Action 'Read' will be available if you login or access site from another network
Group | Anonymous |
---|---|
Network | Internet |
Данная работа посвящена исследованию взаимодействия и влияния метаболически активных микроорганизмов на прорастание семян ячменя, овса и пшеницы. Задачи, решаемые в ходе исследования: - определить влияние бактерий вида Bacillus subtilis и Bacillus megaterium на прорастание семян ячменя, пшеницы и овса; - исследовать фунгицидную активность бактерий вида Bacillus megaterium и Bacillus subtilis; - выявить наиболее эффективные параметры использования бактерий вида Bacillus subtilis и Bacillus megaterium при проращивании семян ячменя, овса и пшеницы; - вычислить эффективность применения бактерий вида Bacillus subtilis и Bacillus megaterium. Объект исследования – бактерии вида Bacillus subtilis и Bacillus mega-terium, семена пшеницы, ячменя и овса. В работе были использованы следующие методы: проращивание семян овса, ячменя и пшеницы, измерение зеленой массы растений По результатам исследования были выявлены наиболее полезные и негативные свойства бактерий вида Bacillus subtilis и Bacillus megaterium при взаимодействии с семенами ячменя, овса и пшеницы, при которых эффективность проращивания семян была максимальной. При написании литературного обзора использовались следующие наукометрические базы данных: PubMed, Scopus, eLIBRARY, РНБ. Статистическую обработку экспериментальных данных осуществляли с использованием пакета программ Microsoft Office. Работа была выполнена на базе лаборатории химического анализа ВШБиПП ИБСиБ.
This work is devoted to the study of the interaction and influence of metabolically active microorganisms and seeds of barley, oats and wheat. Problems solved during the study: - determine the effect of bacteria of the species Bacillus subtilis and Bacillus megaterium on the seeds of barley, wheat and oats; - study the effect of bacteria of the species Bacillus megaterium and Bacillus subtilis on fungicidal activity; - to identify the most effective parameters for using bacteria of the species Bacillus subtilis and Bacillus megaterium when germinating seeds of barley, oats and wheat; - calculate the effectiveness of using bacteria of the species Bacillus subtilis and Bacillus megaterium. The object of the study is bacteria of the species Bacillus subtilis and Bacillus megaterium, seeds of wheat, barley and oats. The following methods were used in the work: germination of oat, barley and wheat seeds, measurement of green mass of plants Based on the results of the study, the most beneficial and negative properties of bacteria of the species Bacillus subtilis and Bacillus megaterium were identified when interacting with the seeds of barley, oats and wheat, in which the efficiency of seed germination was maximum. When writing the literature review, the following scientometric databases were used: PubMed, Scopus, eLIBRARY, Russian National Library. Statistical processing of experimental data was carried out using the Microsoft Office software package. The work was carried out on the basis of the laboratory of chemical analysis of the Graduate School of Biotechnology and Food Science of IBSaB.
Network | User group | Action |
---|---|---|
ILC SPbPU Local Network | All |
|
Internet | Authorized users SPbPU |
|
Internet | Anonymous |
|
Access count: 0
Last 30 days: 0