Details

Title Кулинарная книга как способ передачи культурных традиций семьи: выпускная квалификационная работа магистра: направление 42.04.03 «Издательское дело» ; образовательная программа 42.04.03_03 «Издательские проекты в креативных индустриях»
Creators Веселов Степан Денисович
Scientific adviser Волошинова Татьяна Юрьевна
Organization Санкт-Петербургский политехнический университет Петра Великого. Гуманитарный институт
Imprint Санкт-Петербург, 2024
Collection Выпускные квалификационные работы; Общая коллекция
Subjects семья; традиции; кулинарная книга; книжное дело; издания; редакторы; редакторский анализ издания; семиотика; family; traditions. cooking book; book-publishing; editions; editors; editorial analysis of a publication; semiotics
Document type Master graduation qualification work
File type PDF
Language Russian
Level of education Master
Speciality code (FGOS) 42.04.03
Speciality group (FGOS) 420000 - Средства массовой информации и информационно-библиотечное дело
DOI 10.18720/SPBPU/3/2024/vr/vr24-5782
Rights Доступ по паролю из сети Интернет (чтение)
Additionally New arrival
Record key ru\spstu\vkr\32052
Record create date 8/26/2024

Allowed Actions

Action 'Read' will be available if you login or access site from another network

Group Anonymous
Network Internet

В данной работе были изучены различные научные работы исследователей, изучавших, что из себя представляют дефиниции понятий «семья» и «традиция», а также было проведено практическое исследование с целью узнать, как они отражаются в контексте кулинарных книг. В первой главе проводится чёткий и структурированный анализ научной литературы по вопросам: понятия с точки зрения разных наук, классификации, структуры, особенности функционирования и рассмотрение объекта анализа. Во второй главе представлено исследование отражений семейных традиций в кулинарных книгах. Производится отбор массива изданий, который подробно описывается, опираясь на конкретные критерии, выделенные в первой главе. После этого проводится редакторский анализ выбранных изданий: уделяется внимание внешнему оформлению изданий – переплёты, обложки, суперобложки, их дизайн и структура. В результате описываются проявленные кулинарные, культурные традиции семьи на конкретных примерах и терминах.

This work is devoted to the study of various scientific works by scholars, whose aim was to research such concepts as “family” and “tradition”, purporting to conclude how they are reflected in the texts of cooking books. The first chapter provides a clear and structured analysis of scholarly sources on the following issues: examination of the aforementioned concepts from a multidisciplinary perspective, their classification, structure, functioning features and comprehension of the outcomes. The second chapter presents a study of reflections of how family traditions are reflected in cooking books. An array of publications is selected, which is described in detail, based on specific criteria highlighted in the first chapter. After this, an editorial analysis of the selected publications is made with attention to the external design of the publications – bindings, different types of covers, their design and structure. As a result, culinary and cultural traditions of a family are clearly established and described using specific examples and terms.

Network User group Action
ILC SPbPU Local Network All
Read
Internet Authorized users SPbPU
Read
Internet Anonymous

Access count: 0 
Last 30 days: 0

Detailed usage statistics