Details

Title: Risks of investing in the restaurant business: structural difficulties exacerbated by the health crisis // Technoeconomics: an international journal. – 2023. – С. 14-28
Creators: Ostrovskaya E. N.
Imprint: 2023
Collection: Общая коллекция
Subjects: Сервис. Бытовое обслуживание; Сервис общественного питания; restaurant business; investment risks; healthcare; risk assessment; pandemic; sanctions; ресторанный бизнес; риски инвестирования; здравоохранение; оценка рисков; пандемия; санкции
UDC: 642.5
LBC: 65.431:36.996
Document type: Article, report
File type: PDF
Language: English
DOI: https://doi.org/10.57809/2023.2.1.4.2
Rights: Свободный доступ из сети Интернет (чтение, печать, копирование)
Record key: RU\SPSTU\edoc\71689

Allowed Actions: Read Download (0.5 Mb)

Group: Anonymous

Network: Internet

Annotation

In recent years, the pandemic and related restrictions have hit catering establishments hard. The market did not have time to adapt to the new realities, because in 2022 the company faced new and unforeseen problems related to sanctions. Supply chains are collapsing, suppliers are raising prices, and some of them stop working in the Russian market, there are problems with equipment. The purpose of the study is to assess the risk of investing in the restaurant business in modern economic conditions. In the course of the study, the assessment of the sphere of public catering enterprises until 2021 was carried out, the dynamics of opening and closing restaurants in St. Petersburg was shown, the dynamics of the turnover index and producer prices were analyzed. As a result of the study, the potential risks of investing in the field of public catering are considered and opportunities for investment in the current realities are identified. Despite the attractive image for investment, the catering market remains very difficult, especially considering its tendency to competition. In addition, the study revealed a number of key problems specific to this sector that a potential investor will have to deal with.

В последние годы пандемия и связанные с ней ограничения сильно ударили по предприятиям общественного питания. У рынка не было времени адаптироваться к новым реалиям, поскольку в 2022 года компании столкнулись с новыми и непредвиденными проблемами, связанными с санкциями. Цепочки поставок рушатся, поставщики повышают цены, а некоторые из них прекращают свою работу на российском рынке, возникают проблемы с оборудованием. Целью исследования является оценка риска инвестирования в ресторанный бизнес в современных экономических условиях. В процессе исследования проведена оценка сферы предприятий общественного питания до 2021 года, показана динамика открытия и закрытия ресторанов в СПб, проведен анализ динамики индекса товарооборота и цен производителей. В результате исследования рассмотрены потенциальные риски инвестирования в сферу общественного питания и выявлены возможности для инвестирования в текущих реалиях. Несмотря на привлекательный образ для инвестирования, рынок общественного питания остается очень сложным, особенно учитывая его склонность к конкуренции. Помимо этого, в результате исследования выявлен ряд ключевых проблем, характерных для данного сектора, с которым придётся иметь дело потенциальному инвестору.

Document access rights

Network User group Action
ILC SPbPU Local Network All Read Print Download
-> Internet All Read Print Download

Usage statistics

stat Access count: 50
Last 30 days: 6
Detailed usage statistics