Details

Title: Разработка способа выделения белков из биомассы Chlorella vulgaris: выпускная квалификационная работа бакалавра: направление 19.03.01 «Биотехнология» ; образовательная программа 19.03.01_03 «Биотехнология (общий профиль)»
Creators: Чернышева Ксения Александровна
Scientific adviser: Смятская Юлия Александровна
Organization: Санкт-Петербургский политехнический университет Петра Великого. Институт биомедицинских систем и биотехнологий
Imprint: Санкт-Петербург, 2022
Collection: Выпускные квалификационные работы; Общая коллекция
Subjects: Chlorella; микроводоросли; ферментативный гидролиз; белки; липиды; microalgae; enzymatic hydrolysis; proteins; lipids
Document type: Bachelor graduation qualification work
File type: PDF
Language: Russian
Level of education: Bachelor
Speciality code (FGOS): 19.03.01
Speciality group (FGOS): 190000 - Промышленная экология и биотехнологии
DOI: 10.18720/SPBPU/3/2022/vr/vr22-2970
Rights: Доступ по паролю из сети Интернет (чтение)
Record key: ru\spstu\vkr\18396

Allowed Actions:

Action 'Read' will be available if you login or access site from another network

Group: Anonymous

Network: Internet

Annotation

Данная работа посвящена исследованию выделения белков из микроводоросли Chlorella vulgaris. Задачи, которые решались в ходе исследования: –  Культивировать биомассу C. vulgaris в лабораторных условиях; – Подобрать оптимальные условия для выделения белка с помощью ферментных препаратов (соотношение гидромодуля, подбор ферментного препарата и его концентрации); – Оценить аминокислотный состав, полученных белков; – Провести комплексное извлечение ценных компонентов из Chlorellavulgaris. Объект исследования – биомасса Chlorellaторговой марки «Groseri», биомасса ChlorellavulgarisBIN, остаточная биомасса ChlorellavulgarisBIN после извлечения липидного и фенольного комплекса. Работа выполнена на базе лаборатории биотехнологии ВШБиПП ИБСиБ. Анализируемые показателями выхода белков – соотношение доли ферментативных препаратов, последовательность добавления ферментных препаратов, температура ферментативного гидролиза. В ходе исследования показано, что наиболее эффективный ферментативный гидролиз для выхода белка из микроводоросли Chlorella vulgaris с использованием последовательного добавления ферментных препаратов: ЦеллоЛюкс-А и Протосубтилин Г3х после извлечения из микроводоросли липидного и фенольного комплекса. Количество белков составило – 125 мг/мл.

This work is devoted to the study of protein isolation from the microalgae Chlorella vulgaris. Tasks that were solved in the course of the study: – Cultivate C. vulgaris biomass under laboratory conditions; – Select the optimal conditions for protein isolation using enzyme preparations (hydromodulus ratio, selection of an enzyme preparation and its concentration); – Assess the amino acid composition of the obtained proteins; – Carry out a complex extraction of valuable components from Chlorella vulgaris. The object of the study is the biomass of Chlorella of the «Groseri» trademark, the biomass of Chlorella vulgaris BIN, the residual biomass of Chlorella vulgaris BIN after the extraction of the lipid and phenolic complex. The work was carried out on the basis of the laboratory of biotechnology of the  Graduate School of Biotechnology and Food Production of the IBSiB. Analyzed by indicators of protein yield – the ratio of the proportion of enzymatic preparations, the sequence of adding enzyme preparations, the temperature of enzymatic hydrolysis. The study showed that the most effective enzymatic hydrolysis for the release of protein from microalgae Chlorella vulgaris using the sequential addition of enzyme preparations: CelloLux-A and Protosubtilin G3x after extracting the lipid and phenolic complex from microalgae. The amount of proteins was 125 mg/ml.

Document access rights

Network User group Action
ILC SPbPU Local Network All Read
Internet Authorized users SPbPU Read
-> Internet Anonymous

Usage statistics

stat Access count: 19
Last 30 days: 2
Detailed usage statistics