Details

Title Влияние минеральных компонентов питательной среды на антиоксидантную активность микрозелени Lactuca sativa, Raphanus sativus и Pisum sativum: выпускная квалификационная работа магистра: направление 19.04.01 «Биотехнология» ; образовательная программа 19.04.01_01 «Бионанотехнология»
Creators Несмеянова Виктория Андреевна
Scientific adviser Иванченко Ольга Борисовна
Organization Санкт-Петербургский политехнический университет Петра Великого. Институт биомедицинских систем и биотехнологий
Imprint Санкт-Петербург, 2025
Collection Выпускные квалификационные работы ; Общая коллекция
Subjects минеральные компоненты ; антиоксидантная активность ; аскорбиновая кислота ; витамин C ; антоцианы ; mineral components ; antioxidant activity ; ascorbic acid ; vitamin c ; anthocyanins
Document type Master graduation qualification work
File type PDF
Language Russian
Level of education Master
Speciality code (FGOS) 19.04.01
Speciality group (FGOS) 190000 - Промышленная экология и биотехнологии
DOI 10.18720/SPBPU/3/2025/vr/vr25-4330
Rights Доступ по паролю из сети Интернет (чтение)
Additionally New arrival
Record key ru\spstu\vkr\39281
Record create date 9/25/2025

Allowed Actions

Action 'Read' will be available if you login or access site from another network

Group Anonymous
Network Internet

Данная работа посвящена изучению влиянию различных факторов на биохимический состав и антиоксидантные свойства растений. Проводился анализ воздействия минерального состава питательной среды на содержание аскорбиновой кислоты и общую антиоксидантную активность листового салата (Lactuca sativa), а также исследовалось влияние предпосевной обработки семян нанопрепаратом на основе кремния на антиоксидантные свойства микрозелени гороха (Pisum sativum) и редиса (Raphanus sativus). Задачи, которые решались в ходе исследования: 1. Влияние различного минерального состава на корневую систему на содержание аскорбиновой кислоты и общую антиоксидантную активность в листовом салате (Lactuca sativa). 2. Влияние обработки семян нанопрепаратом, на основе кремния, на содержание аскорбиновой кислоты, антоцианов и общую антиоксидантную активность в микрозелени гороха (Pisum sativum) и редиса (Raphanus sativus). Работа проведена на базе ФГБНУ «Агрофизический научно–исследовательский институт» где собиралась значительная часть фактического материала. В результате было проанализировано влияние минеральных компонентов питательной среды на антиоксидантную активность растений. На основании проведенных исследований была выбрана оптимальная концентрация минеральных компонентов для большего содержания антиоксидантных свойств в растениях. При выполнении работы использовались базы данных: eLIBRARY.RU. Обработка данных проводилась с помощью программ Microsoft Excel.

This work is devoted to the study of the influence of various factors on the biochemical composition and antioxidant properties of plants. The effect of mineral composition of nutrient medium on the content of ascorbic acid and general antioxidant activity of leaf lettuce (Lactuca sativa), as well as the influence of pre–sowing seed treatment with nanopreparation on the content of ascorbic acid and total antioxidant activity of plants was analyzed. seed treatment with silicon–based nanopreparation on antioxidant properties of pea microgreens (Pisuca sativa).microgreens of pea (Pisum sativum) and radish (Raphanus sativus). The objectives that were addressed in the study were: 1. Effect of different mineral composition on root system on ascorbic acid content and total antioxidant activity in leaf lettuce (Lactuca sativa). 2. Effect of seed treatment with a silicon–based nanopreparation on the content of ascorbic acid, anthocyanins and total antioxidant activity in microgreens of pea (Pisum sativum) and radish (Raphanus sativus). The work was carried out on the basis of FGBNU “Agrophysical Research Institute” where a significant part of the factual material was collected. As a result, the influence of mineral components of nutrient medium on antioxidant activity of plants was analyzed. On the basis of conducted researches the optimal concentration of mineral components was chosen for greater content o antioxidant properties in plants. When performing the work used databases: eLIBRARY.RU. Data processing was carried out using Microsoft Excel programs.

Network User group Action
ILC SPbPU Local Network All
Read
Internet Authorized users SPbPU
Read
Internet Anonymous

Access count: 0 
Last 30 days: 0

Detailed usage statistics